SOSYAL MEDYA VE BENLİK ALGISI


Bu makale 2015-04-13 10:43:03 eklenmiş ve 2476 kez görüntülenmiştir.
İbrahim Güleroğlu

1)      Modernizm’in getirisi teknoloji, insanı çoğunlukla insan olmaktan çıkarmaktadır. İnsanı insanlaştıran en önemli unsurlardan birisi düşünmektir. Teknoloji bağımlılığı ve tekniğin neticesi tembellik zihni işlevi azaltmaktadır. Bireyin varoluşu adeta tekniğe bağlıdır. Balık için habitat su ise, modern insanın habitatı teknolojidir. Esirlik kavramı dört duvar arasına sıkışmak durumuydu. Ancak yaşadığımız çağda hürriyet ve esirlik kanaatimce boyut değiştirmiştir. İrade ve eylem boyutu varoluşumuzu kanıtlıyordu. Ancak tekniğin araya girmesiyle varlığımızın ispatı sosyal medyada paylaşacağımız “merhaba” “ben geldim” gibi cümlelere bağlıdır. Facebook’ta beğenilme, Twitter’da takip edilmenin sayısı ile var olmanın tadına varan, benliğini inşa eden insanın manevi problemleri çoğalacaktır. Kalbi ve ruhani tatminsizlik onu hasta edecektir. Beğenilme ve takip edilme azaldıkça benliği daha fazla hastalanacaktır. Trafikte karşıdan karşıya geçişte bile telefonu elinden düşürmeyen insanın terbiyesi sosyal medyanın elindeyse gelecek adına endişelenmeliyiz.   

    Küreselleşme ile dünya küçük bir köy halini aldıysa, teknik ile insan kâinatın küçük örneği ve yeryüzünde halife olmak makamından Windows sayfasına sıkışmış durumdadır. Bu rol ile geçinmek insanın varlığına hakarettir. Sabit, değişmeyen, çizgisini bozmayan, hantal, elektiriğin kesilmesi ile kalp krizi geçiren insan tipi acınacak bir tiptir.  Teknoloji insana önemli olma hissi sağlasa da soyut belirlenimlerin şifası yoktur. Hastalığı, ikili ve toplumsal ilişkilerde duygusuzluğu çoğaltan bir mekanizmadır. Yani toplumda kabul görmenin şartları sosyal medyada var mısın yok musun ile belirlenmemelidir. Sosyal medya, teknoloji insanın kendinden, kendini sorguya çekmesinden bir kaçış olmamalıdır. Başkalarının çizdiği dünyada yaşamak, var olmak fazlasıyla ben olmamaktır. Canavarların sayısını arttırmaktır. Çarkların dişleri arasında ezilip bir süre sonra keskin bir kopuştur insan olmaktan, kendin olmaktan. Kölelerin sayısını çoğaltmaktır. Meçhul bir arenada kavga eden ama sahibine para ve itibar kazandıran köleler! 

   Modernizm sadece teknoloji ve refahı arttırmak olmamalıdır. Bu insanın insan olmaması için verilen bir kavgadan öte değildir. Çatışma ve rekabet üreten bir dünyanın sonunu getirmek için kıyamete gerek yoktur. Bilimsel tekâmül insani olgunluk değildir. Ma-hiyetini tahrif eden varlık değil de tamir ve imar eden bir varlık olarak inşa etmesi gerekir.

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
PEKİ YA MARK ?
Güleroğlu M 2015-08-26 16:27:28
Peki ya mark zuckerberg de mi öyle. :)
Toplam 1 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLANANLAR
E-Mail Bülten Kaydı
Anket
Size göre Kahramanmaraş'ın en acil sorunu nedir?
Ulaşım
Eğitim
İşsizlik
Konut
Muzen Haber
© Copyright 2013 muzenajans. Tüm hakları saklıdır. Bu site Ziya SOFT haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arakan Meselesi
erotik shop erotik shop erotik shop erotik shop erotik shop erotik shop erotik shop istanbul escort