İdrakte yol açmış geceden gündüze Allah.
Güldürmesen öz gönlünü, gülmez yüze Allah.
Dünyaya şafaklar gibi Tanrım sepelenmiş,
Kalbin gözü yanmazsa, görünmez göze Allah.
Allah! Biliriz cisim değil, ya nedir Allah?
En yüksek olan hakta, hakikattedir Allah.
Dondunsa Tekâmül ve güzellikler önünde,
Derket, bu taaccübde, bu hayrettedir Allah.
Bildik, biliriz, gizlidir insandaki kudret,
Herkes onu fehmetmese, acizdir o, elbet.
İnsanın ezel borcudur insanlığa hürmet,
İnsanlığa hürmette, liyakattedir Allah.
(Bahtiyar Vahapzade)
Sözlerime Bahtiyar Vahapzade’den ALLAH şiirinin ilk 3 kıtasıyla başlamak istedim.
’’LA’’ derken Kelime-i Şehadet ya da Kelime-i Tevhit de ‘’ben yokum’’ demekten daha bir yokluğa ‘’var! mak’’ desek mana ile müsemma olmaz. Yani benden çıktığım yolda benliğimin yokluğunu iddia etmek te öyle!Hatta aslında benliğimin esiri iken onun katili olacağım sayın Yargıç Ayna demek te nafile..
Yoksunuzdur ve varlık iddianız yoktur ve bunu dil ile ikrar etmiş olursunuz. YOK! Yani O’nun dışında hiçbir şey yok hükmünde. Orada ki nazar kabullenişimizin zıttı olduğu vakit öyle zan ediyorum ki yukarda ki mısraları ayna gibi yorumlayacağız. Aslında ayna dile geldiği vakit şu esası kabul etmekten başka güzel yol yok. Yani ayna karşısındakiyle birebir muhatap değil aslında.. De ki ayna tercüman misali..
Et ve kemik dekoru insan için bu fani dünya da dünyevi isteklerin tezahürü değil de nedir.Yani illa ki ‘’yok’’ da var demek gibi . Tabi şahsiyet huy konusunun kompozisyon hali iken giriş , gelişme ve sonuç kısmında dahi tek var olan O’nu görme ve O’nun dışında her şeyi teğet geçme gibi bakış açıları içten içe anlam kargaşasına sebep olacak ve henüz ‘’la’’ derken var demeyi iç dünyamıza aşılamış olacağız.
Diyor ki ‘’Dünyaya şafaklar gibi Tanrım sepelenmiş’’ ki bu doğru tabi zamandan ve mekandan münezzeh kadar hem de ve bilhassa ötesi AŞK..Ama diyor ki ‘’ İnsanlığa hürmette, liyakattedir Allah’’ işte o vakit o bilinçle o idrakle ve o samimiyetle insan insanın aynasıdır. Yani insan tam anlamıyla insan O’nun aynasıdır."Ya Rabbi eşyanın hakikatini bana göster."İstikametinde talip olmak ve nihayet sadık olabilmek temennisiyle.
Selam ve dua ile.