Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3. Düzenlenecek Kitap ve Kültür Fuarı 27 Ekim’de kapılarını ziyaretçilerine açıyor.
Kahramanmaraş’taki haber sitelerinde yer alan reklamlarda gördüm bunu. Öyle de bir iddia kullanmışlar ki çok hoşuma gitti: Anadolu’nun En Büyük Kitap Fuarı Açılıyor.
Burada kitap fuarının en büyük olup olmadığını tartışacak değilim. Bunu tartışabilmem için diğer illerde açılan kitap fuarlarını da gezmiş olmam lazım.
Benim burada irdelemek istediğim konu fuarla alakalı.
Bir zamanlar Kahramanmaraş’ta Tarım ve El Sanatları Fuarı açılırdı. Fuar’da Kahramanmaraş’ın yerli firmalarının yanı sıra dışarıdan gelen firmalar da kendi ürünlerini sergilerlerdi.
Civar illerde bu fuara gelen ziyaretçiler, tarım alanlarında ne gibi yenilikler olmuş, ne gibi ürünler piyasaya çıkmış bunlar hakkında fikir sahibi olur, bilgi edinirlerdi. Ve birçoğu da alışverişini yapardı.
Böylece hem Kahramanmaraş esnafı kazanmış olurdu hem de fuara katılan firmalar.
Bildiğim kadarı ile Kahramanmaraş Fuar Merkezi 6 bin 500 metrekare alana sahip kapalı bir mekan. Bu mekanı başta fuar olmak üzere başka tür etkinliklerde kullanamazlar mı?
Mesela bir dondurma fuarı, bir Şıra fuarı ve Kahramanmaraş’a ait yöresel ürünlerin ve el sanatlarının sergileneceği güzel bir fuar olabilir.
Kahramanmaraş’ta halen şıra işleri devam ediyor. Pekmez, sucuk, samsa, bastık, pestil gibi üzüme dayalı ürünlerin yapımı devam ediyor. Böyle bir fuar düzenlense hem Kahramanmaraşlı kendi ürünlerini sergiler, hem de civar illerdeki şıra üreticileri de bu fuarda yerini alır.
Böyle bir fuarla hem üreticilerimiz kazanır hem de kendi kültürümüzü gelecek nesillere aktarmış oluruz.
Büyükşehir Belediyesi bu önerimizi de dikkate alırsa çok iyi olur diye düşünüyorum.