Birçok şair, ozan, yazar, fikir ve düşünce adamını bağrından çıkaran, şiirin ve edebiyatın başkenti olan Kahramanmaraş’a yakışır bir şekilde hizmet vermek için yola çıkan insanların kurduğu Dem Neva Sahaf & Kafe hizmet vermeye başladı.
Edebiyat dünyasına gönül veren Edebiyatçı Yazar Kadriye Arslan Kırdök, Melike Hatipoğlu ve Burak Çetinkaya triosunun fikirleriyle ortaya çıkan Dem Neva Sahaf & Kafe, farklı konsepti ve hizmet anlayışıyla Kahramanmaraş Kültürüne katkı sunmaya başladı.
KAHRAMANMARAŞ’TA İLK VE TEK
Dem Neva Sahaf & Kafe ile ilgili görüşlerini aldığımız Edebiyatçı Yazar Kadriye Arslan Kırdök yaptığı açıklamada, “ Kültür kenti, şairler kenti olan Kahramanmaraş’ta gönüllü olarak belediyelerle olsun, dernekler aracılığıyla olsun, kişisel yazar kimliğimle olsun birçok etkinlikler yapıyorum. Bunun için birçok mekânlara gidiyorduk. Oralardaki mekânların ses düzeni, kalabalığın olması sıkıntı oluyordu. Bu anlamda Dem Neva Sahaf & Kafe bizim aynı zamanda şehrin kültürel anlamda kalbinin attığı yer olacak. Böyle bir yerde olmak benim hep hayalimdi. Böyle bir yerin olması birçok aktivitelerin yapılması demek. Kültürel faaliyetlere yatırım yapmak zor bu ülkede. Daha çok halkın gözleriyle göreceği, elektrik yol, su hesabı yapılarak hizmet edildiği düşünülüyor. Fakat cahilliğin önüne geçmek için sadece bir kitap okutmakla, eğitim vermekle insanların ufkunu açmakla başlamak belki o köprüyü, farkı mesela yolu yapmak daha kolaylaşacak insanlar o hizmeti daha iyi görecek kültürel anlamda donanımlı olduğu zaman. Bu nu millet olarak düşünemiyoruz millet olarak. Kültürel şeylere yatırım yapılmıyor hep maddi şeylere yatırım yapılıyor. Burasıyla alakalı çok önemli tepkiler aldık. Buraya emek katıldı, gönüller katıldı, hayaller katıldı, bu memleket için yapılacak en güzel şey yapıldı. Kahramanmaraş’ta sahaf kafe ilk ve tek. Umarım kıymeti bilinir. Umarım burası desteklenir. Bu hizmeti daha aktif daha güçlü bir şekilde devam ettirilir. Bu bir hizmet. Buranın başka bir amacı yok. Para kazanmak gibi bir düşünce yok. Çok güzel tepkiler var. O tepkilerden sonra insanların böyle bir yeri istediğini gördük. Üniversite öğrencilerinin gelip burada ders çalışırken görmek bizleri mutlu ediyor. Burası sadece hizmet amaçlı bir yer” dedi.
ÇAY-KUR-KİTAP PROJESİ
Dem Neva Sahaf & Kafe ortaklarından Melike Hatipoğlu ise, “Burada faaliyet olarak sahaf bölümümüz bulunuyor. Sahaf bölümünde kitaplarımız var. Okuyan insanlar olduğumuz için internette bazı kitapların indirime girmesini bekliyoruz.20-30 lira kitap fiyatları var. Bizim sahaf’ın özelliği ise en fazla kitap ücreti 10 TL. İnsanlar 10 TL’ye kitabını alıyor, okuduktan sonra tekrardan getiriyor ve o ay yüzde elli indirimimiz varsa biz o 5 lirayı tekrardan size veriyoruz ve siz üstüne bir miktar para ekleyip başka bir kitap alıyorsunuz. Böylelikle sirkülasyon yapmış olunuyor. Burada canlı müzik dinletilerimiz var. Canlı müzik dinletilerimizde işi bilen insanlara fırsat vermiş oluyoruz. Müzik bölümü öğrenci arkadaşlarımız var. Hem o öğrencilere destek olalım dedik, hem de kendilerini ifade etsinler istedik. Bunun yanında şiir dinletilerimiz var. Hafta bir gün yapılacak olan şiir dinletilerinde konseptlerimiz olacak. Kahramanmaraşlı şairleri konuk alacağız. Aynı zamanda o ses proje adı altında etkinliklerimiz olacak. Buraya gelenler projelerini sunacak ve onu hangi kategoriye girecekse biz ona destek olacağız. Aynı zamanda evde çalışan kadınların stres atmasına yardımcı olmak için etkinlikler yapacağız. Şehit ve gazi ailelerimizin çocuklarına onlara ücretsiz yabancı dil kursu vereceğiz. Aynı zamanda ödev takiplerimiz var bizim. Çalışan ailelerin çocuklarına, maddi durumu olmayan ailelerin çocuklarını alacağız biz onların burada hem ödevlerini takip edeceğiz, bir sonraki konuya hazırlayacağız. Burada okuma saatleri yapacağız. Çay-kur-kitap projemiz var. Çay, kurabiye ve kitap. Burada ev yemeklerimiz var. Evdeki bayanlara istihdam sağlamak amacıyla zaten burada Maraş tabağımız var. Buraya gelenler Maraş tabağında sadece tarhana çerez düşünmesin samsa, sucuk gibi ürünlerde Maraş tabağında yerini alıyor. Ayrıca yazarlık atölyemiz var. Her Pazar ailece kahvaltı yapmak herkesin hakkı diyerek Pazar günü etkinliğimiz olacak. Söyleşilerimiz olacak. Burayı açarak hayalimizi gerçekleştik” şeklinde ifade etti.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRACAĞIZ
Dem Neva Sahaf & Kafe Ortaklarından Burak Çetinkaya ise şehrin kültürel kimliğine katkı sağlayacak birçok etkinliğe imza atacaklarını söyledi.
Her şeyden önce insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandıracaklarını ifade eden Çetinkaya: “Dem Neva Sahaf & Kafemiz birçok kişiye kitap okuma alışkanlığı kazandıracak. Çok nezih bir ortam ve modern bir şekilde dizayn edildi. “Zamanın Ezgisi”, “Kitap- Cafe”, “ Yazar-Okur buluşmaları”, “Şiir-Müzik Dinletileri”, “Organizasyonlar”, “Mezat Günleri”, “Sosyal Sorumluluk Projeleri” gibi program ve etkinliklerin yer alacağı Dem Neva Sahaf & Kafe birçok etkinliğiyle birlikte çok donanımlı bir yer.
İnsanlarımız böyle bir ortama gelerek her türlü etkinlik faaliyetlerini gerçekleştirebilirler. Bu projemizi gerçekleştirerek kültürel zenginliği ortaya çıkarmayı amaçladık.
Farklı konseptiyle ve donanımıyla bir ilki gerçekleştirdik. Buradaki farklılığı ortaya koyduk. Farklı mimarisi ve üzerinde barındırdığı anlamlar nedeniyle herkes tarafından ilgiyle karşılandı. Özellikle öğrenciler ders çalışmak için bu kafeyi kullanıyor” diye konuştu.